Tips voor het Fietsen

Den Haag – Texel is geen wedstrijd maar een toertocht om sponsorgelden op te halen. Het gaat dus niet om de snelheid maar om een leuke dag met een goede opbrengst voor het Juliana KinderZiekenhuis.

Probeer te allen tijde te bedenken dat je een ambassadeur bent voor het JKZ, en de stichting Den Haag – Texel, gedraag je daarom correct en wees vriendelijk tegenover medeweggebruikers.

Hoewel je het zelf misschien leuk vindt om een vriend of vriendin een stuk mee te laten fietsen is dit niet de bedoeling! “Zwartrijders” maken de toch al grote groep nog groter met gevaarlijke situaties van dien. “Zwartrijders” zijn dan ook niet welkom om de pauzeplekken en de Zilvermeeuw. Als mensen je willen ondersteunen laat ze dan bij het JKZ komen om de groep uit te zwaaien.

Probeer een groep(je) te vinden die in jouw tempo rijdt. Rijd altijd met tenminste 2 personen bij elkaar om elkaar te kunnen helpen bij eventuele problemen. Houd je groep ook kleiner als 10 personen voor de veiligheid. Dit geldt ook voor direct na de start bij de watertoren. Elk jaar zijn de eerste kilometers erg gevaarlijk (vooral voor de tegenliggers!). Hou rechts, en rij  niet met meer dan twee breed, en één breed waar nodig!

Een groot deel van de tocht gaat over (smalle) fietspaden, en met een te grote groep is er een verhoogd risico op ongelukken. Mocht een groep te groot zijn, probeer je dan op te splitsen. Ga (ook bij tegenwind) met een groepje niet achter een andere groep hangen. Dit levert zeer gevaarlijke situaties op en kan het voorbestaan van Den Haag – Texel op het spel zetten!

Als een groep te snel gaat, probeer dan samen met iemand anders af te haken en rustig verder te fietsen. Hoogstwaarschijnlijk komt er wel een ander groepje achterop waar je weer kunt aanhaken. Als je erg vermoeid in het laatste wiel probeert te blijven hangen is de kans op ongelukken erg groot. Probeer dit dus te vermijden.

Waarschuw elkaar in een groep voor tegemoetkomende mensen (“tegen!”), voor je fietsende/lopende mensen (“voor!”) en achterop komende auto’s/fietsers (“achter!”). Als je in een groep mee wilt rijden zorg dan dat je een helm draagt om bij eventuele valpartijen goed beschermt te zijn.

Je kunt op elk soort fiets mee doen. Hoewel de hoeveelheid schelpenpaden in de loop van tijd minder zijn geworden loopt de route bij Petten nog steeds een stuk over onverharde paden. Dus zorg voor niet te erg versleten banden (en een reserve bandje + pomp voor het geval het toch misgaat).

We hebben twee posten gepland waar eten en drinken aanwezig is. 1 post bij Bloemendaal/Zandvoort waar we een lunchpakketje hopen aan te bieden, en 1 post bij Bergen aan Zee waar we weer proberen een buffet te regelen. Probeer niet alleen bij de posten maar ook tussendoor regelmatig te drinken en af en toe een hapje te eten. Wacht niet tot je dorst of honger hebt want dan is het eigenlijk al te laat en duurt het een redelijke tijd voordat je weer fris op je fiets zit.

In geval van calamiteiten van welke soort ook kun je de coördinator Jelle Abma bellen, zijn nummer staat op de startnummer.
Mocht er sprake zijn van een ongeval met (ernstig) letsel, bel 112 en vervolgens de coördinator.

Wat mee te nemen op de fiets:

  • Een briefje/kaartje met een nood contact in geval van calamiteiten (b.v. telefoon nummer van partner)
  • Plakspullen en/of reserve binnenbandje
  • Fietspomp(je)
  • Geld voor de overtocht van Den Helder naar Texel (€5,-)
  • ID kaart
  • Zorgverzekeringspas (mocht je onverhoopt in een ongeval terecht komen)
  • Drinken & eten voor tussen de posten in